Wat is onder extrusie?

Als zich onder extrusie voordoet tijdens het 3D-Printen merk je dit aan missende lagen, niet goed op elkaar aansluitende lagen of lagen welke maar half worden geprint waardoor er zo hier en daar gaten voorkomen. Onder extrusie is een moeilijk probleem om snel een oplossing voor te vinden. In eerste instantie zou je denken dat je de Flow moet verhogen. Dit heeft echter een averechts effect en is dus niet aan te raden. Harder duwen wanneer je in de rij staat bij de supermarkt kassa zorgt ook niet dat je sneller aan de beurt bent.
 

Hieronder zijn veel voorkomende oorzaken en oplossingen beschreven vanaf het filament tot aan je nozzle.
 

Slecht opgerolde filament

Wanneer een filament slecht op de spoel gerold zit of wanneer je per ongeluk zelf je filament niet goed hebt terug gerold wanneer je je filament van je 3D-Printer haalt, kan het voorkomen dat de filament klem zit op de spoel. Dit is moeilijk op de spoel te zien en de extra weerstand die dit oplevert is vaak te veel voor je 3D-Printer en resulteert in onder extrusie of soms helemaal geen extrusie meer. Mocht dit het probleem zijn heb je het vaak snel door wanneer je je filament controleert als je 3D-Printer nog aan het printen is.

Oplossing: Filament uit de knoop halen of filament alvast uitrollen en controleren op eventuele in de knoop zittende filament.

Vervormde teflon buizen

Veel 3D-Printer maken gebruik van teflon buizen om de filament te begeleiden naar de printkop. Wanneer deze buizen vervormd zijn geraakt door veel gebruik, uit elkaar halen of hoge temperaturen kan het voorkomen dat je filament niet meer soepel door de teflon buis glijdt. De extra weerstand die dit oplevert kan voor onder extrusie zorgen.
 

Oplossing: Teflon buizen vervangen of gewoon even zonder buizen printen.

Te weinig druk op de filament

Op vele 3D-Printer kun je zelf instellen hoeveel druk je op de filament wilt hebben staan. Dit is de druk waarmee de filament tegen het extruder wieltje wordt gedrukt. Als deze druk te laag is heeft het extruder wieltje geen grip op de filament waardoor je onder extrusie krijgt.


Oplossing: Verhoog de druk op je filament
 

Vuil in de extruder

Als er zich vuil bevind in je extruder zoals bijvoorbeeld filament restjes aan de de wanden, ondervindt je filament weerstand en kan onder extrusie ontstaan. Ook kan het voorkomen dat er kleine filament resten aan je extruder wieltje blijven kleven. Op lange termijn vullen deze resten de holtes van het wieltje op en heeft het wieltje geen grip meer op de filament.
 

Oplossing: Laat je extruder op een hoge temperatuur even goed doorlopen met cleaning filament. Extruder wieltje schoonblazen of borstellen. 

Verstopte nozzle

Door een verstopte nozzle komt natuurlijk geen filament. Als je filament verder goed vanaf de spoel naar je nozzle kan komen, ligt het probleem bij je nozzle. Probeer eens met een staaldraadje je nozzle door te prikken. Zo’n staaldraadje is vaak bij je 3D-Printer geleverd maar mocht je nou geen staal draadje hebben kun je deze vast wel online vinden. Ik zal je helpen, hier vind je staaldraad in een hele hoop verschillende diameters. Helaas kun je geen 10 centimeter bestellen… maar die €2,95 voor een spoel zul je vast wel uit een oude sok kunnen trekken.

Soms kun je gemakkelijk het uiteinde van de nozzle van je 3D-Printer afschroeven. Mocht je het niet lukken je nozzle door te prikken zou je het uiteinde van je nozzle eraf kunnen draaien om is te kijken of je de oorzaak daar kan vinden en verhelpen.
 

3D-Print temperatuur

Bij een hoge print snelheid heeft je filament minder tijd om op te warmen in de nozzle. Dit kan er voor zorgen dat de filament nog niet de gewenste temperatuur bereikt heeft voordat deze de nozzle uit geduwd wordt. Dan verhoog ik de temperatuur toch gewoon? Ja dat kan maar let wel op. PLA bijvoorbeeld, begint te ontbinden bij 240-245°C en verliest hierbij zijn eigenschappen. Wanneer PLA bij deze temperaturen te lang in de nozzle gehouden wordt kan het verstoppingen veroorzaken.

Daarnaast is PLA onder een bepaalde temperatuur (<190°C) gewoon niet vloeibaar genoeg om soepel door je nozzle te stromen. Deze minimum temperatuur verschilt per materiaal. De aanbevolen 3D-print temperaturen vind je bij de specifcaties van ieder filament. 
 

3D-Print snelheid

Wanneer je de maximale 3D-Print snelheid van je 3D-Printer overschrijdt krijg je last van onder extrusie. Deze snelheid kun je het beste uitdrukken in volume (mm3/s) en kun je gemakkelijk berekenen met je nozzle diameter, laag hoogte en printsnelheid. Als je een 3D-Print maakt met een 0.4 mm nozzle, een laaghoogte van 0.2 mm en een printsnelheid van 50 mm/s is het product van deze drie getallen je print volume: 0.4 x 0.2 x 50 = 4 mm3/s. 8 mm3/s is een realistisch getal om als maximaal print volume te rekenen. Kom je boven de 8 mm3/s heb je een aanzienlijk grotere kans op onder extrusie.

Contact

We streven ernaar met ieder uitleg artikel het probleem voor jou te hebben opgelost. Als je nog vragen hebt over onder extrusie neem dan contact op met de klantenservice.