Wat is Pillowing bij een 3D-Print?

Het is natuurlijk niet fraai als de bovenkant van je 3D-print er net zo uit ziet als de foto hierboven. Het probleem wordt “pillowing” genoemd en uit zich in kleine bobbels(kussentjes) of gaten aan de oppervlakte van je 3D-print. Pillowing ontstaat als een 3D-print aan de bovenzijde dicht gemaakt wordt. Binnen in je 3D-print is op dat moment een overhang aanwezig waardoor de eerste paar top lagen niet mooi afgewerkt kunnen worden. Gelukkig is pillowing gemakkelijk te voorkomen.

Toplagen aantal van je 3D-Print

Allereerst is het aantal toplagen een belangrijke instelling om pillowing te voorkomen. Hoe meer toplagen je van te voren instelt hoe beter de bovenkant van je 3D-print eruit gaat zien. Houdt tenminste 5 toplagen aan wanneer je 3D-print met 0.2 mm laaghoogte en de koelventilator op volle snelheid. 3D-print je met een kleinere laaghoogte heb je meer toplagen nodig om hetzelfde resultaat te behalen. Kleinere lagen hebben eerder de neiging om te breken en zo een overhang niet te kunnen overbruggen. Houdt tenminste 9 toplagen aan wanneer je 3D-print met lagen van 0.1 mm en de koelventilator op volle snelheid.

3D-printer koelventilator(en)

Een gemakkelijke oplossing voor dit probleem is de koelventilator. Zonder de koelventilator op volle snelheid tijdens het 3D-printen kunnen de rupsen uit je extruder omhoog krullen waardoor de daarop volgende laag onderbroken wordt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je veel meer top lagen nodig hebt om pillowing te voorkomen. Op de onderstaande afbeelding zie je duidelijk het verschil wat een koelventilator kan maken.
 

Twee identieke 3D-prints met 5 toplagen. Links met koeling rechts zonder koeling.  

Wanneer je je koelventilator op volle snelheid laat draaien terwijl je een warping gevoelig materiaal print (ABS, HIPS, Nylon etc.) is de kans dat er warping ontstaat aanzienlijk groter. In deze situatie kun je beter kiezen voor meer top lagen(>10 bij 0.2 mm laaghoogte, >15 bij 0.1 mm laaghoogte) en een lagere koelventilator snelheid of je koelventilator helemaal uit zetten.

3D-Print opvulling

Hoe meer je je 3D-print opvult hoe minder afstand de plastic rupsen uit je extruder moeten overbruggen. Er is dan minder kans op lelijke oppervlaktes aan de bovenkant van je 3D-print. De aanbevolen toplaag waarden welke eerder in dit artikel zijn genoemd zijn gebaseerd op een minimale opvulling van 12%. Maak je gebruik van een lager opvullingspercentage doe je er goed aan om een paar extra toplagen toe te voegen.

Vragen en/of opmerkingen

Heb je nog vragen en/of opmerkingen over pillowing tijdens het 3D-printen? Laat het ons even weten via contact