Warping wordt veroorzaakt door plastic wat te snel afkoelt en hierdoor krimpt. Nou krimpt het plastic altijd wel een klein beetje tijdens het 3D-printen maar vaak is dit zo weinig dat het niet te merken is. Wanneer het plastic teveel krimpt ontstaan er interne spanningen in je model. Deze interne spanningen worden je model al snel te veel en je model zal gaan vervormen.
 

Hoe ga ik warping tijdens het 3D-Printen tegen?

Verwarmd print bed

Warping is gemakkelijk tegen te houden door je model boven de glastransitie temperatuur te houden. De glastransitie temperatuur is het punt waarop het materiaal van zacht naar hard over gaat. Om je model boven dit punt te houden heb je een verwarmd print bed nodig. Hieronder zie je een overzicht van de glastransitie temperaturen van veel gebruikte 3D-Print materialen.
 *ook zonder verwarmd print bed te printen.

Zorg dat de temperatuur van je print bed ongeveer de glastransitie temperatuur van het materiaal waarmee je print haalt. Een aantal graden onder de glas transitie temperatuur is niet erg. Wanneer print klaar is, laat dan eerste je print bed afkoelen alvorens het model van je print bed te verwijderen. Grote kans dat je je model beschadigd als je het van je print bed probeert te halen wanneer deze nog warm is. Voor houtvezel filament gelden de zelfde eigenschappen als voor PLA filament. 

 

Brim of raft

PLA en PETG zijn zonder verwarmd print bed te printen. Als je bij het 3D-printen van PETG of PLA nog steeds last hebt van warping kun je gebruik maken van een brim of raft om dit tegen te gaan. Natuurlijk is een brim of raft ook toepasbaar op alle andere materialen als je bijvoorbeeld last hebt van warping maar je print bed de maximale temperatuur al bereikt heeft.

 

Brim

Een Brim vergroot het oppervlak van de eerste laag van je print door er een brede rand omheen te leggen. Door de oppervlakte te vergroten verdeel je de kromtrek krachten over een grotere oppervlakte wat resulteert in lagere spanningen in je model. Een brim staat in Cura standaard ingesteld op een twintigtal lijnen rondom je model. Heb je met het gebruik van een brim nog steeds last van het warping van je model kun je dit aantal lijnen verhogen.

Voor- nadelen:

+ weinig materiaal gebruik
+ simpele instellingen
– moeilijk te verwijderen zonder restjes

Raft

Raft is letterlijke vertaald een vlot. Als je gebruik maakt van een raft word je model dan ook op een soort vlot geprint. Door het model op te tillen van je print bed en op een vlot te plaatsen is het minder vatbaar voor vormingen aangezien deze voor 80% plaats vinden in de voet van je model.

Voor de instellingen van een raft zou ik eerst gebruik maken van de standaard instellingen welke je slicer software je geeft. Heb je nog steeds teveel last van warping van je model kun je net zoals bij de brim de oppervlakte van je raft vergroten.

Voor- nadelen:

+ gemakkelijk en snel te verwijderen zonder restjes
– ingewikkeldere instellingen
– meer materiaal gebruik

 

Adhesie van je print bed

Als laatste is een goede lijmlaag op je print bed belangrijk. Dit is het gemakkelijkst op te lossen met onze kapton spray (Zie onderstaande producten).Dit is een speciale lijm spray welke je op het print bed spuit. Wanneer je het print bed opwarmd wordt deze laag kleverig en zorgt ervoor dat je 3D-print goed vast gekleeft zit aan je print bed. 

Laat vervolgen wel eerst even je print bed afkoelen als je 3D-print klaar is. De lijm verliest namelijk pas zijn sterkte wanneer het print bed weer is afgekoeld tot kamer temperatuur. Grote kans dat je je 3D-print beschadig als je het eraf probeert te krijgen als je print bed nog warm is. Er zijn zelfs voorbeelden van gebarste glasplaten tijdens een poging een 3D-print van een warme glazen print bed af te krijgen. 

Contact

Als je nog vragen hebt over het kromtrekken van je 3D-print (warping) neem dan even contact op met de klantenservice.