3D-Print nabewerken

Een 3D-print uit ABS filament kun je gemakkelijk nabewerken met een aceton verdamper. ABS filament lost op in aceton op dezelfde manier als PVA filament in water oplost. Hierdoor kun je een 3D-Print van ABS filament gemakkelijk afwerken met een aceton verdamper waardoor alle zichtbare laagjes verdwijnen en je 3D-Print een glad en glanzend oppervlak krijgt. 
 

Aceton verdamper maken

Een aceton verdamper is eigenlijk niks meer dan een afgesloten ruimte waarin een ABS 3D-print staat en een hoop aceton in de lucht zweeft. Hieronder een korte lijst van wat je nodig hebt om een aceton verdamper te maken:

– Je ABS 3D-Print
– Aceton (ongeveer 100 ml)
– Afsluitbare Bak/Pot groot genoeg om je 3D-Print in te doen (Logisch, maar mocht je nog geen koffie op hebben in de ochtend, zorg ervoor dat de bak niet gemaakt is van ABS).
– Aluminium folie
– Keukenrol/goed absorberende doek
 

Korte tip vooraf: Aceton(damp) is nou niet bepaald goed om in te ademen. Contact met de huid kan weinig kwaad maar spoel wel even na met water als dit gebeurd. Mocht je aceton binnenkrijgen dan zou ik toch even een dokter bellen wat je het beste kan doen.
 

Stap 1

Bedek de bodem van je afsluitbare bak met een laag aluminium folie. De laag aluminium folie gaat er voor zorgen dat je model niet aan de bodem van de bak kleeft. Zet je model vervolgens in het midden op de aluminium folie neer.
 

Stap 2

Scheur een stuk van de keukenrol af en vouw deze in de lengte een paar keer dubbel. Doordreng nu de gevouwen keukenrol met aceton. Leg de keukenrol onderin de bak maar zorg wel dat deze je 3D-Print niet raakt zoals je ziet op onderstaande afbeelding.

Aceton verdamper

Stap 3

Wanneer je wat doordrongen keukenrol onderin je bak hebt gelegd kun je hem afsluiten (echt luchtdicht, anders kun je dagen wachten op resultaat). En nu maar wachten… Na ongeveer 1-2 uur moet je al duidelijke resultaten gaan zien. Hoe langer je je ABS 3D-print in de aceton verdamper zet hoe vager ook de details van je 3D-print zullen worden. Wanneer het door jou gewenste resultaat bereikt is haal je de deksel van de bak af. Ga vervolgens niet met je gezicht boven de bak hangen want je wordt niet goed van die aceton damp.
 

Let op: Je model is na een aantal uren in de aceton verdamper zacht geworden aan het oppervlak. Dus tenzij je je eigen vinger afdrukken wil vereeuwigen in je model zou ik even wachten voordat je je model uit de bak probeert te halen. Gewoon de deksel van de bak afhalen en +/- 15 minuten wachten moet genoeg zijn.
 

Het resultaat

Model van Thingiverse http://www.thingiverse.com/thing:18218