Overhang 3D-Printen

Als je een 3D-print maakt met veel schuine oppervlaktes (overhang) zul je vast wel een keer hebben meegemaakt dat deze overhang ontzettend lelijk geprint wordt. Dit gebeurde meestal bij een overhang onder een hoek van 30-40° of meer. De filament krult dan tijdens het 3D-printen lichtelijk omhoog waardoor de lagen boven deze laag niet mooi op hun plek vallen en ook omhoog gaan krullen. 
 

Koelventilator snelheid

“koeling is heilig”

 De snelheid van de koelventilator heeft het meeste invloed op die lelijke overhangen. 3D-print met een materiaal wat niet warping gevoelig is doe je er goed aan je koeling op 100% te zetten. Door iedere laag af te koelen voordat de volgende laag erop gelegd wordt helpt het beste tegen lelijke vervormingen aan de oppervlaktes van je 3D-print.

Hierboven zie je wat die koelventilator voor invloed heeft. Links geprint zonder koeling en rechts geprint met 100% koeling, het verschil lijkt me vrij duidelijk.
 

Nozzle Temperatuur

Naast de snelheid van je koelventilator is de nozzle temperatuur een belangrijke factor om die lelijke overhangen tegen te gaan. “Hoe lager de nozzle temperatuur hoe beter” zou je als hoofdregel kunnen stellen. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk voor dat het filament zijn vorm het beste behoudt en niet volledige vloeibaar wordt. Natuurlijk moet je niet overdrijven want een té lage nozzle temperatuur zorgt weer voor onder extrusie. Lees meer: Onder-extrusie tijdens 3D-printen.

Links is geprint met PLA op 220°C en rechts op 205°C. Het verschil is hier minder duidelijk maar alle beetje helpen en zoals je in de kin en op het oor kan zien maakt het iets verschil.

Samenvatting

“Nozzle temperatuur omlaag, Koelventilator snelheid omhoog”
 

Als je deze hoofdregel toepast tijdens je 3D-prints met overhang krijg je de beste resultaten. Als je de mogelijkheid hebt zou je ook een vlakke overbrugging kunnen maken in plaats van een oppervlak onder een hoek zoals je hieronder ziet.

 

Contact

Als je nog vragen voor ons hebt over overhang 3D-printen neem dan even contact op met de klantenservice.