3D-Print Informatie Voor Nylon Filament

Nylon filament 3D-Printen

Op deze pagina vind je overzichtelijk alle instellingen van je 3D-Printer die je nodig hebt om succesvol met Nylon filament te 3D-printen. 

  • TemperatuurOm goed te kunnen 3D-printen met Nylon filament stel je de temperatuur van de nozzle in tussen de 240 – 260°C. Om te beginnen kun je het beste hier tussen in gaan zitten en de temperatuur van de nozzle instellen op 250°C. Bij een te lage nozzle temperatuur kan het voorkomen dat de Nylon filament niet vloeibaar genoeg is. Dat veroorzaakt onder-extrusie. Lees meer: onder-extrusie voorkomen tijdens 3D-printen.
  • SnelheidNylon filament kun je snel 3D-Printen. Snelheden hoger dan 70 mm/s zijn haalbaar. Onthoud wel dat wanneer je boven de 70 mm/s 3D-print, de Nylon filament weinig tijd heeft om op te warmen en je de nozzle temperatuur moet gaan verhogen om onder-extrusie te voorkomen. Een lage 3D-print snelheid (<40 mm/s) levert de beste restultaten op als je 3D-print veel details bevat.
  • KoelingTijdens het 3D-printen met Nylon filament heb je snel last van vervormingen. Daarom kun je de koelventilator(en) het beste heel langzaam of helemaal uit zetten. De ervaring leert dat Nylon filament 3D-printen met een koelventilator op hoge snelheid voor lelijke vervormingen (zoals warping) zorgt.Toch last krom trekkende 3D-Prints(warping)? Lees meer: warping/krom trekkende 3D-prints voorkomen.
  • Verwarming3D-Printen met Nylon filament vereist een verwarmd print bed om warping te voorkomen. De temperatuur van het print bed stel je in op minimaal 100C. De aanbevolen temperatuur voor je print bed ligt tussen de 100 – 120C. Toch last krom trekkende 3D-Prints(warping)? Warping/krom trekkende 3D-print voorkomen
  • AdhesieOm kromtrekkingen tijdens het 3D-printen van Nylon zo goed mogelijk tegen te gaan is een goede hechting met het print bed noodzakelijk. Dit kun je het beste doen door het print bed te beplakken met kapton tape of nog gemakkelijker en vaak beter, het print bed bespuiten met kapton spray.  
  • NabewerkingEen Nylon 3D-print is niet na te bewerken zoals ABS dat met aceton is. Als je graag een 3D-print wilt met een glad en glanzend uiterlijk zonder zichtbare lagen zul je gebruik moeten maken van ABS filament of een kleine laag hoogte moeten gebruiken.