3D-Print Informatie Voor PLA Filament

PLA filament 3D-Printen

Op deze pagina vind je overzichtelijk alle instellingen van je 3D-Printer die je nodig hebt om succesvol met PLA filament te 3D-printen. Toch nog vragen? Check bovenaan het kopje “3D-print hulp”  

Temperatuur

Om goed te kunnen 3D-printen met PLA filament stel je de temperatuur van de nozzle in tussen de 200 – 220°C. Om te beginnen kun je het beste hier tussen in gaan zitten en de temperatuur van de nozzle instellen op 210°C. Bij een te lage nozzle temperatuur kan het voorkomen dat de PLA filament niet vloeibaar genoeg is. Dat veroorzaakt onder-extrusie. Lees meer: onder-extrusie voorkomen.

Snelheid

PLA Filament kun je snel 3D-Printen. Snelheden hoger dan 70 mm/s zijn haalbaar. Onthoud wel dat wanneer je boven de 70 mm/s 3D-print, de PLA filament weinig tijd heeft om op te warmen en je de nozzle temperatuur moet gaan verhogen om onder-extrusie te voorkomen. Een lage 3D-print snelheid (<40 mm/s) levert de beste restultaten op als je 3D-print veel details bevat.

Koeling

PLA filament heeft weinig last van vervormingen tijdens het 3D-printen. We raden je aan de koelventilator(en) op hoge snelheid te laten draaien tijdens het 3D-printen. Veel koeling tijdens het 3d-printen levert de beste resultaten op.In dit artikel hebben we voor je uitgelegd wat voor verschil de koelventilator(en) kan maken.

Verwarming

3D-Printen met PLA filament vereist geen verwarmd print bed. PLA heeft uit zichzelf weinig neiging tot kromtrekken. Als je grote oppervlaktes 3D-print levert een verwarmd print bed van 60 – 70°C net iets betere resultaten op dan zonder verwarmd print bed. 

Toch last van krom trekkende 3D-Prints(warping)?

Lees meer: warping tijdens 3D-Printen.

Adhesie

Maak je tijdens het 3D-printen van PLA toch gebruik van een verwarmd print bed is het noodzakelijk dat er een goede lijmlaag op je print bed zit. Dit kun je het beste doen door het print bed te beplakken met kapton tape of nog gemakkelijker het print bed te bespuiten met kapton spray

Nabewerking

Een PLA 3D-print is niet na te bewerken zoals ABS dat met aceton is. Wil je graag een 3D-print met een glad en glanzend uiterlijk zul je ABS filament moeten gebruiken.