3D-Print Informatie Voor PVA Filament

PVA filament 3D-Printen

Op deze pagina vind je overzichtelijk alle instellingen van je 3D-Printer die je nodig hebt om succesvol met flexibele filament te 3D-printen. Toch nog vragen? Neem hier even contact op. 

  • TemperatuurPVA filament 3D-print je bij een temperatuur tussen de 190 – 210°C. 3D-print PVA filament beslist niet bij een temperatuur hoger dan 210°C. Bij een te lage nozzle temperatuur kan het voorkomen dat de PVA filament niet vloeibaar genoeg is. Dat veroorzaakt onder-extrusie. Lees meer: onder-extrusie voorkomen tijdens het 3D-printen.
  • SnelheidPVA filament zul je langzaam moeten 3D-printen. Print je te snel dan heb je kans dat je de filament samendrukt en knikt binnen in je print kop. Dit veroorzaakt vaak een verstopping. Hanteer een 3D-print snelheid van rond de 25 mm/s.
  • KoelingPVA filament heeft bij snelle afkoeling last van vervormingen. Hanteer daarom een koelventilator snelheid van < 70%. De ervaring leert dat PVA filament 3D-printen met een koelventilator op hoge snelheid voor lelijke vervormingen (zoals warping) zorgt.Toch last krom trekkende 3D-Prints(warping)? Lees meer over kromtrekkende 3D-prints.
  • Verwarming3D-Printen met PVA filament vereist een verwarmd print bed om warping te voorkomen. De temperatuur van het print bed stel je in op minimaal 60°C. De aanbevolen temperatuur voor je print bed ligt tussen de 60 – 80°C. Toch last krom trekkende 3D-Prints(warping)? Lees meer over kromtrekkende 3D-prints.
  • AdhesieOm kromtrekkingen bij een PVA 3D-print zo goed mogelijk tegen te gaan is een goede hechting met het print bed noodzakelijk. Dit kun je het beste doen door het print bed te beplakken met kapton tape of nog gemakkelijker het print bed te bespuiten met kapton spray. 
  • NabewerkingEen PVA 3D-Print lost op in water. PVA filament is daarmee ideaal als ondersteund materiaal. Nadat je 3D-print voltooid is leg je je 3D-print simpelweg onderwater en binnen een aantal uur zijn de PVA delen van je 3D-print opgelost. Zorg voor genoeg water anders lossen de PVA delen niet goed op.

PVA oplossen

Neem een bak met water, warm of koud maakt niet zoveel uit aangezien het water na korte tijd al is afgekoeld. Zorg dat je print volledig ondergedompeld is in het water, vaak gaat je print drijven dus moet je er even iets opleggen of creatief zijn. Een kubus met ribben van 20 mm, een dubbele wand en 20% infill doet er ongeveer 1 -2 uur over om uit elkaar te gaan vallen en is na zo’n 12 uur opgelost. Naarmate het oplos proces vordert neemt het water het PVA slechter op. Het kan helpen om tussendoor het water te verversen. 
 

PVA filament bewaren

Als je PVA filament voor langere tijd bewaard( > 3 weken) kun je het beste je spoel filament luchtdicht (het liefst nog vacuüm, vacuüm zakken kun je bij de hema krijgen en zijn met je stofzuiger vacuüm te zuigen, en met vochtvreter) verpakken. PVA is allergisch voor vocht en zal na lange tijd blootstelling aan vocht, wat gewoon in de lucht zit, niet meer de gewenste print resultaten opleveren. Mocht het nu voorkomen dat je PVA filament wél langdurig is blootgesteld aan vocht kun je het drogen in een hete lucht oven. Een uurtje of 6 op 60-70°C moet genoeg zijn.