Q&A

Vraag & antwoord op 3D-print Problemen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen met een bijpassend antwoord. In deze antwoorden wordt vaak verwezen naar een artikel op de website. Op deze manier kunnen we je vraag het beste beantwoorden. De lijst is samengesteld uit vragen die vaak via de klantenservice aan ons worden gesteld. Mocht je een vraag hebben die niet op onze website beantwoord wordt kun je contact opnemen met de klantenservice. 

Is er een hoofdregel waar ik rekening mee moet houden tijdens het 3D-printen?

“Een zo laag mogelijke nozzle temeperatuur en zoveel mogelijk koeling”

De bovenstaande regel kan je als hoofdregel tijdens het 3D-printen kunnen gebruiken. Deze regel hebben we gebasseerd op onze eigen ervaring en de ervaringen van andere. Natuurlijk zal je de temperatuur van de nozzle wel binnen de aanbevolen temperatuur grenzen van het door jou gekozen materiaal moeten houden. Is je nozzle temperatuur lager dan de minimum aanbevolen waarde loop je een aanzienlijk grotere kans op onder-extrusie.

Mijn 3D-print laat los van het print bed, wat nu?

De verbinding tussen je 3D-print en je print bed is slecht omdat je waarschijnlijk een slecht of helemaal geen adhesie middel op je print bed gebruikt. Lees meer over Adhesie.

Mijn 3D-Print trekt krom tijdens het printen, wat nu?

De temperatuur van je print bed is te laag of je maakt geen gebruik van een verwarmd print bed terwijl je dit wel zou moeten doen. Een oplossing voor warping.

Er komt te weinig filament uit de nozzle tijdens het printen, wat nu?

Je hebt last van onder-extrusie. Als zich onder-extrusie voordoet komt er te weinig filament uit de nozzle. De oorzaak en oplossing voor onder-extrusie hebben wel uitgelegd op de website.

De schuine oppverlaktes (overhang) worden niet mooi geprint, wat nu?

Overhang 3D-print blijft vaak lastig en kan al verpest worden door een te hoge nozzle temperatuur van 5 – 10°C. Op de website hebben we voor je beschreven wat je het beste kunt doen om een overhang toch zo goed en zo mooi mogelijk te kunnen 3D-printen.