3D-prints met overhang moet je vaak met 3D-print ondersteuning 3D-printen. Hier leggen we je uit welke 3D-print ondersteuning varianten je het beste kunt gebruiken.

3D-print ondersteuning

In vele modellen bevindt zich een overhang. Dit is een gedeelte van je model wat niet door het model zelf ondersteund wordt. Neem de kin van een hoofd als voorbeeld. De 3D-printer begint te printen bij de nek maar op het moment dat deze bij de kin is aangekomen begint de printkop in de lucht te printen. Dit geeft vanzelfsprekend een slecht print resultaat. Hiervoor kun je in je slicer software een 3D-print ondersteuning aanklikken waardoor de 3d-printer automatische enkele ondersteunde delen mee print zodat iedere overhang ondersteund wordt. 
 

Overhang zonder 3D-print ondersteuning

Een overhang kan onder verschillende hoeken voorkomen. Een overhang onder een kleine hoek <45° hoeft niet extra ondersteund te worden. Een niet ondersteunde overhang kan lelijke 3D-print resultaten geven. Hoe je het beste met een niet ondersteunde overhang kunt omgaan lees je in: overhang 3D-printen.
 

Maximale hoek

Het omslag punt wanneer je 3d-print ondersteuning moet gaan gebruiken ligt vaak rond de 45°. Deze hoek scheelt echter per 3D-printer. Met deze test 3D-print kun je zelf testen vanaf welke hoek jij het nodig vindt om 3d-print ondersteuning te gaan gebruiken. Als je geen ondersteuning gebruikt raad ik je aan dit artikel even te lezen. 
 

Overhang met 3D-print ondersteuning

Vanaf een hoek groter dan 45° (of de door jou bepaalde hoek aan de hand van de test 3D-print) zal je 3D-print ondersteuning moeten gaan gebruiken om goede 3D-print resultaten te behalen. Bij het gebruik maken van ondersteuning maken we onderscheid in drie verschillende varianten. 
 

Oversteuning door PVA filament

PVA filament is een 3D-printer filament die oplosbaar is in water. Super handig natuurlijk wanneer je PVA filament als ondersteund materiaal gebruikt. Je 3D-printer moet dan wel uitgerust zijn met twee extruders of een dual-feed extruder. PVA filament vereist afwijkende 3D-printer instellingen een 3D-print uitleg over PVA filament vind je hier. 

Voor- en nadelen

+ Oplosbaar in water 

+ Te verwijderen zonder restjes

– Dual extruder vereist

– Relatief duur

Oversteuning door HIPS filament

HIPS filament is vergelijkbaar met ABS filament en is naast een goed materiaal om je overhang te ondersteuenen ook goed bruikbaar om gebruiskvoorwerpen te 3D-printen. Een 3D-Print ondersteunen met HIPS filament is vergelijkbaar als een 3D-print ondersteunen met PVA filament. Alleen is HIPS niet oplosbaar in water maar in limonene. Limonene is een geurstof die wordt verwerkt in bijvoorbeeld sommige douchegels en is gemakkelijk online verkrijgbaar. 

Voor- en nadelen:

+ Te verwijderen zonder restjes

– Dual extruder vereist

– Aparte oplosvloeistof 

Oversteuning door moeder materiaal

Dit is de makkelijkste manier van 3D-print ondersteuning toepassen en de enige optie wanneer je gebruik maakt van een 3D-printer met één extruder. Bij deze methode wordt de benodigde ondersteuning van je model bij een overhang 3D geprint door hetzelfde materiaal als je model. Deze methode werkt snel en gemakkelijk. Je hebt bovendien maar één materiaal nodig om je model te 3D-printen. 

Voor- en nadelen:

+ één materiaal

+ Gemakkelijk toepasbaar op alle 3D-printers

– Lastig te verwijderen op moeilijk bereikbare plekken 

– Laat restjes achter

Contact

Als je nog vragen hebt over de ondersteuning van je 3D-prints kun je hieronder een reactie achterlaten of even contact opnemen met de klantenservice.  

Leave a Comment

Your email address will not be published.

NL