3d-print temperatuur te hoog

Een te hoge nozzle of 3D-print temperatuur kan al snel tot zichtbaar minder mooie 3D-prints resultaten leiden. Lees hier de invloed van de nozzle temperatuur.

Te hoge 3D-print/nozzle temperatuur

De temperatuur van de nozzle tijdens het 3D-printen is erg belangrijk. Een kleine verandering van 5 – 10°C  in de nozzle temperatuur kan al zichtbaar andere 3D-print resultaten leveren. Wanneer er 3D geprint wordt met een te hoge 3D-print temperatuur wordt de filament te vloeibaar waardoor deze zijn vorm slecht behoudt nadat de filament gelegd is door de printkop. Hierdoor heeft de printlaag niet de juiste vorm waardoor alle lagen die daarop volgen niet goed zullen aansluiten en vervolgens ook van vorm veranderen door de slechte ondergrond en de nog steeds te hoge nozzle temperatuur. 

Bij een te hoge 3D-print temperatuur behoudt de filament dus niet de juiste vorm. Dit kan tevens leiden tot erg lelijke overhangen en schuine vlakken in een 3D-print. Om hierover meer te weten te komen lees: Overhang 3D-printen

De juiste 3D-print temperatuur

De juiste nozzle temperatuur tijdens het 3D-printen is dus erg belangrijk. De ideale temperatuur is natuurlijk afhankelijk van het materiaal en de printsnelheid. Bij een hoge printsnelheid heeft het filament immers minder tijd om op te warmen en zal daardoor niet warm genoeg zijn wanneer het de nozzle verlaat. Dit kan onder exrusie veroorzaken. Lees hier: Onder-extrusie voorkomen tijdens het 3D-printen.


3D-printer instellingen per materiaal:

3D-Printer instellinge per materiaal. Je wordt doorgelinkt naar een pagina waar per materiaal alle benodigde 3D-printer intellingen staan uitgelegd. Kies je 3D-print materiaal en lees alles wat je moet weten om met succes met dat specifieke materiaal te 3D-printen. Let op, de instellingen zijn alleen getest op ons eigen filament. Een filament van een andere leverancier kan afwijkende instellingen vereisen. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

NL