3D-Printer Filament Bewaren

Hoelang kan je 3D-printer filament bewaren? De houdbaarheid van het filament verschilt per materiaal. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je filament lange tijd bewaart.

3D-Printer Filament Bewaren

Onthoudt alvast dat iedere 3D-printer filament allergisch is voor vocht. Het ene materiaal is er gevoeliger voor dan het andere maar uiteindelijk is vocht een boosdoener. En met vocht bedoelen we het vocht wat gewoon in de lucht rondzweeft. Als je het filament lang (>2 maanden) blootstelt aan dit ‘vocht’ (gewoon lucht dus) neemt het dit vocht op met alle gevolgen van dien. Het vocht gaat tijdens het 3D-printen koken en veroorzaakt luchtbellen(stoom) in je 3D-print waardoor lagen incompleet zijn. Niet goed dus. 

Daarnaast zit er in iedere filament een weekmaker. Die zorgt ervoor dat het filament taai blijft. Deze weekmaker vervliegt als je het filament voor lange tijd (>5 maanden) in de openlucht legt. Zonder deze weekmaker is het filament kei hard en bros, wat ervoor zorgt dat het erg snel breekt. Vergelijk het met je botten. Als je jong bent heb je veel kraakbeen waardoor ze niet snel breken en relatief flexibel zijn en bij oude mensen, die juist erg veel kalk hebben en weinig kraakbeen, zijn de botten kei hard (niet flexibel) waardoor ze erg snel breken. 

Goed, terug naar het filament. Om de vochtopname en het vervliegen van de weekmaker zo goed mogelijk tegen te gaan kun je het beste je filamenten, zoals ze geleverd worden, vacuüm verpakt bewaren. Nou begrijpen wij ook wel dat je waarschijnlijk geen vacuümeer machine in je garage hebt staan. Daarom kun je bij de hema (link onderaan artikel) vacuüm zakken bestellen die je gemakkelijk zelf met de stofzuiger vacuüm kunt zuigen. Doe er vervolgens het vochtvreter zakje bij wat je bij het filament geleverd krijgt en je kunt het filament jaren goed houden. 

Welke filament is gevoelig voor vocht?

Eigenlijk zo goed als iedere filament. Maar Nylon en PVA in het bijzonder. Deze twee materialen kunnen al lelijke 3D-print resultaten geven wanneer ze langer dan een week bloot gesteld worden aan vocht. Voor ieder ander materiaal ga je na ongeveer 5 maanden pas merken dat er eventueel vocht in het filament zit. Maar zelfs hier op de zaak hebben we enkele filament rollen al een jaar open liggen die nog gebruikt kunnen worden. Het verschilt dus per materiaal en uiteraard de plaats waar je ze bewaart. 

Mijn filament is blootgesteld aan vocht wat nu? #Filamentdrogen

Stel nou dat je dit artikel leest en je herrinert dat er al een tijdje wat filamenten zichzelf liggen vol te zuigen met vocht. Geen nood, je kunt iedere filament gemakkelijk drogen. Hierdoor verdwijnt een groot deel van het vocht uit de filament. Leg je filament gedurende 4 – 6 uur in een hete lucht oven op zo’n 80°C. Boven de 100°C gaat het vocht koken dus niet proberen. Verder wel even regelmatig een blik werpen of alles nog goed gaat. 

Wanneer is de weekmaker vervlogen?

Er gaat heel wat tijd overheen voordat je weekmaker gevlogen is. Zelf hebben we wel is een aantal rollen filament gehad die na een jaar lang nog steeds goed genoeg waren om mee te 3D-printen. Als je wilt testen hoe het bij jou rol filament zit moet je het filament is 90° buigen. Als deze dan niet direct breekt zit je goed! Breekt ie wel direct dan is dat een teken dat je weekmaker al verweg is. Opzich niet zo erg alleen heeft je filament meer kans op breken tijdens het 3D-printen waardoor je weer helemaal opnieuwe moet beginnen.


Mocht je nou nog vragen hebben omtrent het bewaren van filament, mail of bel ons gerust! Contact

Vacuüm zakken:
http://www.hema.nl/winkel/vrije-tijd-kantoor/vakantie-onderweg/reizen-onderweg/reisaccessoires/3-pak-vacuumzakken-medium-(39807219) 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

NL
EN NL